>>> De Projecten

 

Het karakteristieke Biestebroek is een van de wijken met de grootste ontwikkelingsuitdagingen. Voor deze wijk aan het kanaal, gelegen tussen het Zuidstation en het centrum van Anderlecht, werd een BBP opgesteld. Bovenaan op het programma: de heraanleg van het kanaal door en voor de inwoners, een betere
verbinding van de twee oevers en de wijken onderling, een oplossing voor de bevolkingsgroei op het open landschap van de rechteroever en een hernieuwde industriële zone.

Het centrum van Anderlecht strekt zich uit van het Verzetsplein tot het Dapperheidsplein en wordt doorkruist door de Sint-Guidostraat en de Wayezstraat. Dit hart van de gemeente heeft alles in huis om een echt stadscentrum te zijn voor elke cultuurliefhebber, winkelfanaat of restaurantbezoeker. Vandaag
slaan de gemeente en de inwoners de handen in elkaar !

Het historische Kuregem was lang geïsoleerd van de rest van de gemeente. Deze wijk
bloeide op tijdens de Industriële Revolutie, maar moet vandaag het hoofd bieden aan vele
demografische uitdagingen en een grote culturele verscheidenheid. In de toekomst moet de wijk verbonden worden met de rest van de stad. De bestaande gebouwen moeten verbeterd worden en er moet ingezet worden op de leefbaarheid van de buurt. Hiervoor werden actieplannen, duurzame wijkcontracten en stadsvernieuwingscontracten (SVC) opgesteld. Deze worden gezamenlijk gesteund door de gemeente en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Neerpede en de Vogelzangvallei zijn de laatste twee grote landbouwgebieden in Brussel en deze willen nog lang de groene longen van de stad blijven. Van op het veld tot aan de eettafel: de ambitie van morgen en de stadslandbouw streven samen naar korte ketens en lokale economie. Het uitgestrekte landschap, volledig gewijd aan biodiversiteit, is erg populair bij wandelaars en biedt een unieke combinatie van beschermde natuurreservaten en recreatiegebieden.

De tuinwijk Goede Lucht

De tuinwijk is een architecturaal en sociaal model uit de 19e eeuw dat een verbinding moest vormen tussen de stad en het platteland. In Brussel ontstonden verschillende tuinwijken aan het begin van de 20e eeuw als antwoord op de pragmatische behoefte van meer (sociale) huisvesting. De tuinwijk Goede Lucht werd begin jaren ‘20 gebouwd om de Brusselaars op te vangen die onteigend werden door de grote werken van die tijd of voor diegenen die in ongezonde omstandigheden leefden.

Een ecologisch model !

Het renovatieproject van de tuinwijken baseert zich op een reeds getest klimaatmodel dat als voorbeeld zal dienen voor alle werkzaamheden. Het eerste gerenoveerde huis in Goede Lucht toont duidelijk de duurzame en ecologische visie van het project, dankzij de zichtbare extra aandacht voor koolstofarme materialen, isolatie en de analyse van het energieverbruik.

Het grootste wijkcontract van Anderlecht wordt steeds concreter Het duurzame wijkcontract Scheut, dat werd opgestart in 2011, omvat een hele waaier aan maatregelen voor de heropleving van de gemeente en voor het stimuleren van interactie tussen de inwoners. Na vier jaar voorbereiding bevindt het plan zich vandaag in de uitvoeringsfase.

De Klaverwijk en Scherdemaal zijn twee voornamelijk residentiële wijken. Door de verwachte bevolkingstoename moeten
deze wijken zich verder integreren in een bestaand stedelijk netwerk. Ze moeten meer synergie en diversiteit creëren om meer betrokken te zijn bij de gemeente en de nodige collectieve en economische voorzieningen ontwikkelen. Tegelijkertijd moeten de wijken hun karakteriserende groene ruimtes en duurzame mobiliteit trachten te behouden en verbeteren.