Vernissage

Datum : 29/09

Uur : 17u-19u

FR/NL

Gratis

Op het programma: bezoek aan de tentoonstelling Drink en jazzconcert van Teun Verbruggen. Gratis toegang. Iedereen is welkom. Aantal deelnemers is beperkt: schrijf u in voor dit evenement door te mailen naar anderlechtdemain@anderlecht.brussels met als onderwerp deelname vernissage en uw volledige persoonlijke gegevens (voor 27/09/2017).

Officiële opening

Datum : 30/09

Uur : 10u-17u

FR/NL

Gratis

De eerste 25 bezoekers aan de tentoonstelling ontvangen geschenkjes.

Matinée & Staminée

Datum : 03/10

Uur : 14u-16u

NL

Gratis

Activiteit voor senioren. Bezoek met gids aan COOP. Bezoek aan tentoonstelling Anderlecht Morgen en creatieve workshops.

Workshop: Stad van de toekomst

Datum : 04/10, 25/10, 18/11, 22/11

Uur : 14u – 15u30

FR/NL

Gratis

Nadat u de tentoonstelling hebt bezocht, krijgt u de kans om uw stad van de toekomst te bouwen en te bepalen hoe het Anderlecht van uw dromen er moet uitzien. Laat uw verbeelding de vrije loop.

Wilt u zich inschrijven voor een van de workshops? Stuur dan een mailtje naar anderlechtdemain@anderlecht.brussels. Vermeld de naam van de workshop, de gewenste datum en het aantal deelnemers. (Maximum 15 personen per workshop).

Groepsgesprekken Anderlecht Netwerk – De Rinck

Uur : 13u-16u

FR/NL

Bezoek aan de tentoonstelling, gevolgd door een groepsgesprek en een drink. Voorbehouden voor leden van Anderlecht Netwerk.

Workshop: Drukkerij

Datum : 07/10, 28/10, 15/11, 25/11

Uur : 14u-15u30

FR/NL

Gratis

Welke invloed heeft de opkomst van de drukkerij op het arbeidersmilieu gehad?

Nieuwe druktechnieken zullen het mogelijk maken om informatie uit te wisselen. Welke druktechnieken kent u? Hoe verlopen de processen binnen de grafische industrie? Het proces bestaat uit verschillende stappen, waarvoor er een reeks beroepen bestaat. We bekijken de typografie. Hoe is deze ontwikkeld? Aanvankelijk werd er handmatig gedrukt, maar nadien kwamen er machines waarmee men grotere hoeveelheden kon drukken en voor grootschalige verdeling kon zorgen. Met een Heidelbergmachine experimenteren we met druktechniek en maken we een affiche met een slogan die we samen bedenken.

Wilt u zich inschrijven voor een van de workshops? Stuur dan een mailtje naar anderlechtdemain@anderlecht.brussels. Vermeld de naam van de workshop, de gewenste datum en het aantal deelnemers. (Maximum 15 personen per workshop).

Interculturele wandeling in Kuregem

Datum : 07/10 & 22/10 & 18/11

Uur : 14u-16u – (22 & 18/11 – 10h30 – 12h30)

FR

Gratis

Afspraak om 14u in COOP.

Neem deel aan een wandeling van ongeveer 2 uur door Kuregem om de geschiedenis van de wijk beter te begrijpen en te ontdekken. We bezoeken belangrijke plaatsen en er is ruimte voor sociologische analyses. Verder worden ook beleidskwesties behandeld. Aan de hand van dit alles kunnen de deelnemers beter begrijpen wat het betekent om te leven in een mondiale wijk in de hoofdstad van Europa.

Gelieve u in te schrijven via vmarage@anderlecht.brussels en anderlechtdemain@anderlecht.brussels.

Morgen eet ik producten uit Anderlecht

Datum :  22/10, 19/11

Uur : 10u-12u

FR

Gratis

We bekijken welke ingrediënten we gebruiken en hoe we koken met lokale producten. Ontdek hoe u met ingrediënten, groenten en lokale producten het hele jaar door lekkere maaltijden kookt.

Wilt u deelnemen aan deze workshop? Stuur een mailtje naar anderlechtdemain@anderlecht.brussels.

Workshop: De fabriek van nabij bekeken

Datum: 11/10, 18/10, 01/11, 08/11, 11/11

Uur: 14u-15u30

FR

Gratis

De workshop ontstaat uit een gesprek over de herkomst van onze kleding. We denken hierover na en keren terug naar de tijd van de textielindustrie in Kuregem/Brussel. Verder hebben we het over het belang van de kennis die voortkomt uit immigratie en/of onderwijs.

Vervolgens tonen de kinderen wat ze kunnen. Ze kruipen in de huid van een kledingontwerper, tekenen motieven, knippen en plaatsen elementen die ze met een kledingpers drukken op een stoffen zak.

Wilt u zich inschrijven voor een van de workshops? Stuur dan een mailtje naar anderlechtdemain@anderlecht.brussels. Vermeld de naam van de workshop, de gewenste datum en het aantal deelnemers. (Maximum 15 personen per workshop).

Pour toute inscription aux ateliers, vous pouvez envoyer un e-mail à anderlechtdemain@anderlecht.brussels avec le nom de l’atelier, la date souhaitée et le nombre de personnes participantes. (Maximum 15 personnes par atelier).

Groepsgesprek: Welke plaats is er weggelegd voor de “nieuwe Anderlechtenaren”

Datum : 12/10

Uur : 18u-21u

Gratuit

De inwoners van onze gemeente komen van over de hele wereld. In Anderlecht leven namelijk 144 nationaliteiten samen, waarvan 10% nieuwkomers die soms nog maar net in onze gemeente wonen. Hoe laten we iedere Anderlechtenaar toe om zijn rol als burger te vervullen, ongeacht zijn of haar ervaringen en afgelegde parcours? Tijdens een gezellig en intercultureel aperitief proberen we op donderdag 12 oktober om, samen met vertegenwoordigers uit de Anderlechtse politiek, 6 aanbevelingen te formuleren die tijdens een gemeenteraadszitting worden voorgesteld. Deze worden gezeefdrukt en zijn te bewonderen tijdens de tentoonstelling, want “Anderlecht Morgen” zal intercultureel zijn… of niet zijn.

Inschrijven kan via vmarage@anderlecht.brussels en vbayet@anderlecht.brussels.

The Future is You(th)

Datum : 14/10

Uur : 14u-18u in COOP en van 18u-01u in RECY-K

FR/NL

De activiteit is gratis en iedereen is welkom!

Kom naar COOP en RecyK, vlak bij de tentoonstelling, voor een dag/avond in het teken van hip-hop. In samenwerking met muzieklabel Frontal en Freestyle O.

Van 14u tot 18u: muziekworkshops (Beatmaking, Djing en teksten schrijven) en graffitiworkshop door vzw Frontal. Geniet ook van een barbecue en ontspan met wat films.

Vanaf 18u in Recy-K: een micro en een dansvloer om te freestylen met animatie van Freestyle O. De hele dag wordt er gefilmd en het resultaat is te zien tijdens de tentoonstelling.

Fietstocht

Anderlecht groen en duurzaam! Het begint vandaag.

Datum : 15/10 & 19/11

Uur : 14u – 16u30

FR

Gratis

Een groener Anderlecht en een duurzamer morgen. Ontdek Anderlecht tijdens een fietstocht van 10km en ontdek de duurzame initiatieven in onze gemeente. Ecologisch beheerde begraafplaats, biologische teelt en behoud van Neerpede.
Start om 14u aan COOP en einde om 16u30 in het Groen en Blauw Huis in Neerpede

Wil u meedoen aan de fietstocht, schrijf u dan in via anderlechtdemain@anderlecht.brussels. Vermeld uw gegevens (telefoonnummer en persoonlijke informatie van de deelnemers).

Colloquium “participatieve processen en lokaal beleid”

Datum : 19/10

Uur : 8u30-14u

FR/NL

Gratis

edereen, zowel verkozenen, ambtenaren, actoren uit de burgerparticipatie als burgers, zijn welkom om een voormiddag lang samen na te denken. Na een inleiding worden 3 workshops aangeboden:

  • Participatie rond budgetten
  • e-participatie
  • Nieuwe vormen van burgerparticipatie, wanneer burgers initiatief nemen. Tijdens de voormiddag wil men de participatieve projecten op lokaal niveau in vraag stellen, op basis van voorbeelden afkomstig van buitenaf.

Hoe doet men dit in uw gemeente? Hoe zal participatie in Brussel er de komende jaren uitzien? Na het gesprek proberen we conclusies te trekken die misschien kunnen leiden tot een participatiehandvest voor het Brussels Gewest.

Iedereen is welkom, reserveren hoeft niet.

Place aux enfants

Datum : 21/10

Uur : 10u-17u

FR

Gratis

In het kader van “Place aux Enfants” op 21 oktober, organiseert de dienst Franstalig Onderwijs een ontmoeting tussen de kinderen en de gemeente om een bevoorrechte relatie aan te knopen tussen leerling-burgers en hun gemeente. Onder meer vzw Sémaphore verwelkomt 2 groepen met kinderen op de boot. Ze maken een maquette van hun ideale gemeente en tijdens dit proces hebben ze het over relaties tussen mensen waaruit een vereniging moet voortvloeien rond een bepaald thema en activiteit. De andere groepen zullen de tentoonstelling “Anderlecht Morgen” bezoeken met een gids, zodat zij de gemeente op een andere manier kunnen ontdekken.

Les Envolées du Futur

Datum : 25/10

Uur : 14u-16u

FR
Gratis

Elke laatste woensdag van de maand organiseert de Franstalige bibliotheek Envolées du mercredi voor kinderen van 4 tot 9. Gedurende een uur worden zij uitgenodigd om te luisteren naar een of meerdere verhalen van een verteller. Deze editie vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Anderlecht Morgen.

Info – reserveren is verplicht aan het onthaal van de bibliotheek van de Espace Maurice Carême of via 02 526 83 30.

Terug naar het Anderlecht van Morgen

 

Datum : 27/10

 

Uur : 18u-22u

 

FR

 

Gratis

 

Collectief Hold Up gijzelt de passagiers van de lift in COOP en neemt hen mee op een onuitgegeven reis doorheen het leven in de wijk, in een subtiele mix tussen het verleden en het toekomstige potentieel van Anderlecht. Het denkbeeld dat door de enscenering wordt ontwikkeld betreedt de verschillende verdiepingen van COOP en maakt het voor inwoners mogelijk om hun verbeelding te gebruiken en deel te nemen aan verschillende projecten die in het verleden vorm kregen of tegenwoordig deel uitmaken van hun leefomgeving. De verschillende tussenstops wijzen richting de Roof top, dat het decor vormt voor de verschillende manieren waarop het Anderlecht van Morgen tot stand kan komen. Wij nodigen collectieven, kunstenaars en inwoners uit die hier een originele dynamiek voor de wijk willen voorstellen. Verder zorgen we voor een plek waar men elkaar kan ontmoeten en praten over dit thema. Dit dient om de bevolking te informeren en hen de kans te geven om zich niet alleen uit te drukken, maar ook om het samenkomen rond lokale initiatieven te promoten.

Anderlecht, laboratorium van stadsontwikkeling in Brussel

Datum : 16/11

Uur : 18u00 – 20u30

FR/NL

Gratis

Anderlecht is een Brusselse gemeente die sterk evolueert. Heel wat vastgoedprojecten zien er het daglicht en anderen worden stilaan concreet. Onze gemeente is dan ook een soort van stadslaboratorium voor al wat interesse toont in de stad van morgen.

Het programma tijdens dit evenement brengt zowel overheden, privé-investeerders als investeerders uit de openbare sector samen:

  • Gaëtan Van Goidsenhoven (Eerste schepen bevoegd voor Stadsontwikkeling): onthaal en uiteenzetting algemene context en in het bijzonder het Gemeentelijk Ontwikkelingsplan.
  • Kristiaan Borret (Meester-architect van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest): het kanaalplan en de architecturale uitdagingen in Anderlecht
  • Gilles Ledent (Gedelegeerd bestuurder van bureau Aries): een gemengde stad met meerdere facetten bouwen in Anderlecht
  • Benjamin Cadranel (administrateurgeneraal bij Citydev): de rol van een publieke speler in Anderlecht
  • Michel Shames (Directeur van het BPI) : Anderlecht, investeringsplek voor private ontwikkelaars

Nadien kan het publiek vragen stellen en genieten van een drankje

Ontbijt met KATIA LANERO

Datum : 19/11

Uur : 10u-12u

FR
Gratis

Kom in aanwezigheid van Katia LANERO ZAMORA ontbijten en ontdek haar universum. Véronique staat in voor de animatie. Georganiseerd door de Franstalige bibliotheek.

Info en verplicht reserveren aan het onthaal van de bibliotheek in Espace Maurice Carême of via 02 526 83 30.

Booke Choco

Datum : 26/11

Uur : 9h00 -10h30-12h30

NL

Booke Choco is een ontmoetingsmoment voor jonge gezinnen.
Kom genieten van gratis familievoorstellingen en eventueel een Oxfam-ontbijtje vooraf!

Bezoek aan de expo Anderlecht Morgen en COOP. Creatieve ateliers met keuze uit ‘Ontwerp je eigen katoenen tas’ en ‘Verbeeld jouw stad van de toekomst’. Ondertussen voorleesverhaaltjes voor de allerkleinsten door de BIB.

Inkom: Gratis – inschrijven via cultuur@anderlecht.brussels of 02/558 08 92.

Vanaf 9:00 kan je deelnemen aan het Oxfam-ontbijt: €4 / €2 (tot 12 jaar)

De voorstelling start ateliers om 10u30.

Slotfeest : burgeraperitief

Datum : 29/11

Uur : 18-22u

FR/NL

Kom in Anderlecht Morgen een laatste aperitiefje drinken, in de hoop dat deze laatste dag de eerste van het Anderlecht van morgen wordt! Afspraak in COOP vanaf 18u om te klinken!

Programma :

18:00 Afsluiting van de tentoonstelling Anderlecht Morgen en verzegeling van de tijdscapsule
18:15 LES FÊLES: animatie door het collectief “La pigeonnière”
18:30 Creatieve en participatieve workshop “nul afval” – Weven
19:00 Projectie En transition 2.0
20:00 Concert And Many More (Yves Cardoen & CO)
Eten en drinken (Collectactif & Samen voor morgen & Safa)

En het is gratis!

Het aantal plaatsen is beperkt. Meld daarom je aanwezigheid via anderlechtmorgen@anderlecht.brussels.